Imena domen

Registrirajte svoje ime domene

Imena domen

Ime domene je znano tudi kot internetni naslov. Tehnično se domena nanaša na računalniški naslov (naslov IP), ki je sestavljen iz številk. Naslov IP je povezan z imenom, ker si ga je lažje zapomniti kot številke. Sistem lahko primerjamo s telefonskim imenikom, v katerem so imena povezana s telefonskimi številkami; uporabnik interneta zlahka najde ustrezno spletno stran. Domensko ime lahko na internetu opišemo kot prepoznavno funkcijo z vsemi značilnostmi trgovskega imena, blagovne znamke in naslova.

Zaznavanje

Kot podjetnik želite biti prepoznavni in enostavno najti. Uporaba interneta se še naprej povečuje; spletno mesto je idealen način za predstavitev in profil vašega podjetja. Naslov vašega spletnega mesta je ime domene. Tako kot trgovsko ime tudi domensko ime služi kot identifikator: izbrano ime naredi spletno mesto prepoznavno in ga razlikuje od drugih spletnih mest.

Vpiši se

Šele ko je ime domene registrirano, lahko podjetje zažene in uporablja spletno mesto v spletu. Zato morate registrirati svoje ime domene.

Mednarodni

Ali nameravate poslovati tudi zunaj svoje države? V tem primeru morate registrirati mednarodno domensko ime. Izberete lahko razširitev države, v kateri nameravate poslovati, na primer .be ali .de. Če želite doseči večje občinstvo, se odločite za širše mednarodno ime domene, kot je .com ali .eu. Mednarodno ime domene lahko registrirate na istem spletnem mestu, kjer ste registrirali svoje nacionalno ime domene. Mednarodna imena domen običajno stanejo več kot nacionalna. Če želite doseči mednarodno občinstvo, mora vaše spletno mesto to varnostno kopirati. Navedite angleška besedila in izdelke, ki ustrezajo interesom ljudi iz drugih kultur.

Zaščitite ga

Imena domen postajajo vse pomembnejša. Spletno mesto samo z učinkovitim domenskim imenom je bistvenega pomena za sodobnega, konkurenčnega podjetnika. Zdaj obstaja več kot 162 milijonov domenskih imen in to število še naprej narašča. Pomembno je ohraniti nadzor nad svojim spletnim mestom in imenom domene: na ta način lahko zagotovite, da bodo potencialne stranke dejansko končale na vašem spletnem mestu. Vaše ime domene simbolizira podobo vašega podjetja: zaščitite ga pred nepooblaščeno uporabo.

Bolje varno kot žal

Za razliko od blagovne znamke ali trgovskega imena domensko ime ne velja za intelektualno lastnino. Možno je, da naletite na internet in / ali ime domene, ki sta skoraj enaka imenu vašega podjetja. Večina uporabnikov interneta le redko uporablja internetni naslov za obisk spletnega mesta; z Googlom iščejo ime podjetja ali izdelek. Če je domensko ime vašega konkurenta zelo podobno vašemu, bi lahko zelo škodovalo vašemu podjetju: izgubili boste potencialne obiskovalce. Lahko sodno ukrepate, vendar so pravni postopki dragi in vam ne bodo nujno ustrezali. Število domenskih imen je v zadnjih letih izjemno naraslo: mnogi podjetniki se zavedajo, da je preprečevanje boljše kot zdravljenje. Za zaščito lastnega imena domene kupijo več razširitev.

POZOR

Dobro ime domene prispeva k vašemu komercialnemu uspehu. Previdno ga izberite! Dobro ime domene je ponavadi kratko in natančno, močno, ne vsebuje pomišljajev, pove nekaj o vašem podjetju, je enostavno vtipkati in ima zanesljivo in prepoznavno pripono. Izberite novo ime domene, ki ne škoduje pravicam drugih blagovnih znamk. Lahko preverite, ali je ime registrirano na spletnem mestu gostiteljskega ponudnika.

Zahteve

Imena domen morajo ustrezati številnim mednarodnim standardom. Pomembna so naslednja pravila:

  • Ime domene je sestavljeno iz črk, številk in / ali pomišljajev.
  • Pomišljaj ne sme biti med dvema črkama in / ali številkami.
  • Domensko ime vsebuje najmanj 2 in največ 63 znakov.
  • Imena domen ne smejo biti v nasprotju z javnim redom.
  • Imena domen ne vsebujejo velikih, presledkov ali drugih posebnih znakov.